tisdag 7 februari 2012

Fett

Det pågår ju en fettdebatt överallt. Ät fett! Ät inte fett! Jag skulle vilja säga, ät RÄTT fett! Vi behöver fett, det är det ingen tvekan om, men det betyder inte att det är okej att vräka i sig vad som helst för fett. Inte om man vill ha en välmående insida och inte om man vill hålla vikten på lång sikt heller.

Mättat fett hittar vi i mejeriprodukter, ägg, köttprodukter, kokos, mörk choklad mm. Enkelomättat fett finns i bl a oliver, nötter, avokado, frön, fågel, rapsolja. Det fleromättade fettet finns i fisk, skaldjur, majsolja, solrosolja, linfrön mm. Det mättade fettet har en större tendens att lagras som fett jämfört med det omättade, men det finns även skillnader mellan de mättade fetterna. Det mättade fett som finns i mejeri- och köttprodukter är tex sämre än det som finns i tex kokosfett. Det fett vi bör äta mest av är det enkelomättade. Det är hälsosamt och lätt för kroppen att bränna. Det fleromättade fettet finns i två varianter; omega 3 som finns i marina livsmedel, alger, linfrön, kallpressad rapsolja och valnötter och omega 6 som är bra i små små mängder.

Hur som helst, det mättade fettet i måttliga mängder är inte skadligt, men då ska det vara just måttliga mängder. Transfetterna är förstås värst, men det är ju ingen nyhet. Mättat fett är alltså inte lika farligt som det härdade fettet, men det har trots allt förmågan att försämra blodfetterna och på så sätt öka risken för diabetes typ 2 och övervikt. Det som händer i kroppen om man äter mycket feta mejeriprodukter, bacon, korv och liknande är att insulinkänsligheten sänks. Det krävs alltså mer insulin för att reglera blodsockret. Insulin är ju ett hormon som förmår fettcellerna att ta upp fett. Det kan ta ett tag innan insulinkänsligheten försämras, men var så säker att det kommer som ett brev på posten efter att ha ätit mycket fel fett ett tag. Så vill man välja hälsa ska man undvika stora mängder av feta mejeri och charkprodukter. Dessutom är de feta mejeriprodukterna ofta väldigt proteinfattiga. Låt fettet komma från de bra källorna istället. Mättat fett från vegetabilier som kokosfett och mörk choklad är för övrigt mer hälsosamma än mejeri- och köttfettet. Fast det betyder naturligtvis inte att man ska överkonsumera mörk choklad ;)

2 kommentarer:

  1. Kan inte annat än hålla med! Bra att du nämnde att det är viktigt att hålla nere mängderna av Omega 6! Som det ser ut idag äter de flesta hiskeligt stora mängder av just Omega 6 och mycket små mängder Omega 3. För mig och mitt mål att leva friskt istället för sjukt, är för mycket Omega 6 rena ohälsobomben!

    Men menar du verkligen att man INTE kan äta omåttliga mängder choklad? ATTANS! ;)

    SvaraRadera
  2. Jag är ju en Chokoholic, hur mycket mörk choklad är lämplig dagsdos??? Jag kan ändra allt annat, till och med sluta mes kaffe om det skulle krävas, men inte chokladen./ Jenny

    SvaraRadera