lördag 7 januari 2012

Middagstipset

Då och då brukar i alla fall jag känna att man blir lite less på det man äter. Man väljer ofta samma kryddor och mycket smakar likadant. Det betyder inte att maten inte är god, men det är roligt att variera sig så jag har spenderat lite tid framför datorn för att hitta lite, för oss, nya recept. Gärna lite nyttiga sådana. Idag testade vi Bali Orange Salad från Fitness Magazine. Till det åt vi kyckling och en kall jordnötssås. Såsen är också ett recept från Fitness Magazine. Riktigt gott!


Bali Orange Salad:
Skala och dela 2 sötpotatisar och 2 morötter. Lägg dem i ugnsform, in i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Efter halva tiden, ta ut formen och strö ½ dl kokos över.
När det är färdigt, blanda i 1 stor burk vita bönor, jordnötter, krossade bananchips och persilja.

Kall jordnötssås:
2 msk jordnötssmör
2 tsk soja
2 msk kokosolja
1 tsk sambal oelek
1 tsk ingefära
1 vitlöksklyfta
4-5 msk vatten
Mixa och låt stå kallt ca 30 minuter.

Kycklingen:
Den gör man vad man vill med beroende på vad man har hemma. 
Vi blandade lite soja, sambal oelek, lite olja, salt, svartpeppar, rosmarin, basilika som hälldes/penslades över kycklingen. In i ugnen ca 20-25 minuter på 200 grader beroende på hur stora filéerna är. Maken, som var ansvarig för kycklingen idag, kryddade den även lite med Chermoula (typ någon afrikansk krydda från Santa Maria) när det var 10 minuter kvar.

Som ett litet sidospår kan jag berätta för den som inte vet att kokosolja är himla bra att använda i matlagning då det är värmestabilt. Det blir i stort sett inga transfetter när kokos raffineras och vill man ha det absolut mest naturliga finns kallpressad kokos i hälsokostbutiker. Den brukar vara dyr och kokossmaken kanske inte passar i all matlagning. Vill man ha kokosfett, men inte kokossmak finns det ekologiska kallpressade varianter som dock är raffinerade.

Idag använde vi den här då det passade bra med kokossmak till den här rätten. Gott!

Och nu när vi är inne på vad som är nyttigt eller mindre nyttigt så kan en del kanske tycka att jordnötter inte är så bra, men då ska man veta att de består av ca 30% protein och att jordnötternas fett till stor del är enkelomättat (samma som i andra nötter, avokado mm) som är relativt lätt för kroppen att förbränna. De kolhydrater som finns i jordnötterna är sådana som har lågt GI. Ingen fara på taket att äta lite jordnötter med andra ord :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar