tisdag 15 juni 2010

To eat or not to eat

Som vi har kämpat med maten när det gäller Alice. Smakisar så fort hon var redo för det. Funkade inte alls. Potatis, palsternacka, avokado, morot osv var INTE gott. Det spelade ingen roll om det var köpesburkar eller hemmagjort. Det var inte så att vi gav upp efter några få försök. Vi tragglade med det ett bra tag, men det gick inte att få i henne det. Gröt däremot har fungerat hela tiden. När hon kom upp i ålder då man kunde börja med kött testade vi naturligtvis det. Både hemmagjort och köpes. Under en kort period åt hon köpespasta i Hipps 6-månadersburkar. Sen var det slut med det också. Vi har försökt, försökt och försökt få henne att äta mat. Jag har slitit mitt hår och varit så orolig så jag trott att jag dör vissa dagar då det kunnat gå 10 timmar mellan målen. Vi vet ju att det inte är ovanligt att prematurer, kanske särskilt extrema prematurer, har lite matproblem. De har matdropp under lång tid och vet egentligen inte vad hunger är då det ständigt har funnits mat i magen. Det var positivt, eller rent av livsnödvändigt, under den första tiden i hennes liv i och med att hennes lilla kropp inte hade orkat med annars. Nu, efteråt, är det jobbigt. För henne och för oss. Gröt är mer eller mindre det enda hon vill äta. Förutom någon enstaka pommes, köttbullebit, smörgås UTAN smör och pålägg och välling på kvällen. Ja och så chokladmuffins då ;) Vi kan trösta oss med att hon är långt ifrån undernärd och snart ligger på normalkurvan viktmässigt (okorrigerat). Gröten verkar ge henne det hon behöver, men hur länge kan man leva på gröt?? Vi ska träffa dietisten vid nästa återbesök på neo, vi får väl höra vad hon säger. Det går ju inte att tvinga henne att äta sånt hon inte vill äta heller. Måltiderna får ju inte bli otrevliga så att hon kanske inte vill äta alls. Om någon har några idéer så tar vi gärna emot tips!

Jag sätter mitt hopp i att hon kommer att visa mer intresse för olika sorters mat när Astrid börjar äta. För hon SKA äta! Jag vet inte vad jag gör annars. Om knappt en månad får hon börja med smakisar och vi hoppas att Alice hakar på lillasyster då.

6 kommentarer:

  1. hoppas verkligen hin börjar äta när hon ser Astrid försöka!
    Har lagt upp bilder på klänningen nu. Vad är det för klänning du har köpt? Skulle ju inte vara helt otippat om de var lika ;) Har ju hänt förr ;)

    Kram

    SvaraRadera
  2. Så fort hon själv kanske kan hjälpa till att göra maten så kanske hon tycker om att äta den kall. typ skära korv. det tycker tilde är jättekul och gott.
    Hoopas det blir bättre så hon mår bra!

    SvaraRadera
  3. ha det blev fel. inte så hon mår bra. så ni mår bra. även fast hon får i sig så förstår jag att det är jobbigt!hon mår ju antagligen hur bra som helst på gröt.

    SvaraRadera
  4. Hoppas det lossnar med maten när hon ser lillasyrran äta! :) Min syrras kille har börjat äta bättre när han sett Ebba äta gröt och diverse annat och han har verkligen inte varit nådig med maten, ibland har han inte ätit nått alls på länge länge så hoppas Alice gör likadant när hon ser Astrid äta! :)

    Tack för adresserna där limebodyn finns förresten! :)

    SvaraRadera
  5. Låt henne äta gröt. Så länge hon äter något är det bra och som du säger går hon upp i vikt bra. Hon kommer nog börja äta annat när hon är redo, men känn ingen press. Hon kommer säkert vilja vara med och mata och smaka av det Astrid får och om hon inte vill det så behöver hon inte. Riktiga kvinnfolk äter gröt, så är det bara! ;)

    SvaraRadera
  6. Astrid började plötsligt att vilja bli matad med mindre god bebisgröt då Hilding åt den och ska fortfarande ha eget rån och egen majskrok så fort han får, fastän hon egentligen inte gillar det, haha!
    Jag tror annars som övriga att det är helt okej att leva på gröt (om det nu är det Alice vill) så länge hon verkar nöjd och inte krymper!:)
    Fårstår dock oron man får som förälder, Astrid matvägrar lite då och då periodvis (men äter alltid superbra på dagis), jag försöker att inte tänka på det så mycket och fortsätta erbjuda som vanligt, man vill ju inte avskräcka genom att tjata för mycket heller.

    SvaraRadera